Танків не буде? Ердоган приголомшив: зрада України – на руку Кремлю, здав назад!?

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган із пересторогою оцінив рішення США й країн Європи направити в Україну бойові танки для підтримки її обороноздатності на тлі повномасштабного вторгнення РФ.

“Ми очікуємо на підтримку миру з боку Європи та світу. Переговори тривають. Чи є відправлення танків США і Німеччиною рішенням? Я не можу сказати, що це рішення. Це ризиковано і йде на користь торговцям зброєю”, – зазначив він.

Коментуючи російсько-українську війну, Ердоган укотре підкреслив, що “жодна європейська країна не була такою сміливою, як ми”, коли йшлось про врегулювання конфлікту.

“Ми брали участь у рішеннях щодо “зернового коридору, обміну полоненими та гуманітарної допомоги”, – перерахував турецький лідер.

Зрозуміло що такі твердження безпідставні, та скоріше грають на руку Кремля.

Чому отримати танки для України так важливо?

Надання Україні сучасних бойових танків дозволить українським воїнам завдати російським військам поразки та звільнити українську територію. Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти наголошують, що постачання танків дозволить ЗСУ посилити механізовані бойові дії.

«Надання західними державами основних бойових танків Україні допоможе Україні вести механізовану боротьбу для перемоги над російськими військовими та звільнення території України», – відзначають в ISW.

Раніше аналітики заявили, що Захід сприяв тому, що Україна не змогла скористатися тим, що російські війська скуті в Бахмуті шляхом повільного розгортання або утримання систем озброєнь та предметів постачання, необхідних для великомасштабних контрнаступних операцій. А головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у грудні 2022 року наголошував, що Україні необхідно 300 основних бойових танків для забезпечення українських контрнаступів.

При цьому Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що у першій хвилі допомоги Збройні сили України отримають від 120 до 140 сучасних західних танків. Про це він сказав на брифінгу.

“Це танки Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams і дуже розраховуємо на французькі Leclerc. Це не мала кількість, але ми продовжуємо працювати як над розширенням складу танкової коаліції, так і над збільшенням внесків вже заявленими учасниками”, — сказав міністр.

За словами Кулеби, наразі танкова коаліція налічує 12 учасників.

“Ще зарано називати всі країни коаліції та їхні практичні внески, бо деякі з них ще мають ухвалити формальні рішення відповідно до своїх внутрішніх процедур”, — додав він.

Міністр переконаний, що новий консенсус союзників щодо підтримки України має передбачати “рішучість і послідовність”.

“ЗСУ мають отримати всі типи озброєнь, яких вони потребують для оборони та відновлення територіальної цілісності нашої держави. Партнери знають про типи озброєнь, яких ми ще потребуємо. Насамперед йдеться про реактивні винищувачі та далекобійні ракети, які можуть вражати цілі на відстані до 300 км”, — сказав Кулеба.

Як все було?

11 січня президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі президентів Люблінського трикутника у Львові повідомив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard. Від початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України Польща передала Україні озброєння і техніки приблизно на 10 млрд злотих (понад 2,2 млрд доларів).

На брифінгу після зустрічі президент Володимир Зеленський зазначив, що очікує на передачу танків й від інших союзників України.

Після чого союзники таки почали масово заявляти про передачу зазначеного виду техніки

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *