29 липня – Рiздво Миколи Чудoтворця. Що cуворо забоpонено pобити в це велике cвято

Яке церковне свято відзначають 29 липня, що можна робити, у кого іменини.

29 липня православні віряни відзначають одне з великих свят – Різдво Миколая Чудотворця.

Святитель Миколай Чудотворець – один із найшанованіших у православному світі. Поряд з Іоанном Хрестителем, Богородицею та Ісусом Христом він вважається важливою фігурою в християнстві.

Віряни вшановують пам’ять святого Миколая тричі на рік. Розповідаємо, як відзначають Різдво Миколи Чудотворця, про традиції дня і заборони, які не слід порушувати.

Православні віряни згадують святого Миколая Чудотворця тричі на рік. Крім двох основних свят – Дня святого Миколая 6 грудня (успіння святого) і Миколи Літнього 9 травня (перенесення його мощей у місто Бар) – є ще й свято Різдво Миколи Чудотворця 29 липня.

Відомо, що святий Миколай прославився, як захисник усіх нужденних і невинно засуджених, а також як миротворець, тож нині його можна попросити про закінчення війни та якнайшвидше настання миру.

Щоб виявити повагу до святого, господині будинку накривають пишні столи, а вся сім’я збирається разом і обговорює нагальні справи.

Добре цього дня допомогти ближньому – надати посильну допомогу або допомогти порадою, нагодувати або прихистити бездомну тварину. Неважливо, велике чи маленьке це буде діло, головне – щоб благе.
***

Також 29 липня віряни згадують святого мученика Данила Мліївського (Черкаського).

Чим прославився святий, про традиції та прикмети 29 липня розповідаємо в матеріалі.

29 липня за новим церковним календарем (11 серпня за старим) – день пам’яті святого мученика Данила Мліївського.

Данило жив у середині XVIII століття і був старостою Успенського храму в селі Мліїв Городищенського району Черкаської області.

Це був час, коли Правобережжя входило до Речі Посполитої і на цій території насильно впроваджували католицизм, а з незгодними з цим розправлялися.

У Млієві було дві церкви – Троїцька та Успенська, а священиками в них служили брати – Василь і Федір Гдишицькі. Вони були синами католицького протопопа Панаса, і, за прикладом батька, теж перейшли в католики.

Тоді селяни обрали собі нових священиків: дяка Григорія Шиленка – для Троїцької церкви, і Григорія Хомінського – для Успенської. Але брати Гдишицькі не хотіли поступатися новим священикам своїм місцем – і почалася боротьба.

Селяни ж, щоб брати Гдишицькі не поцупили церковне приладдя та ризи, зібрали їх і передали на зберігання Данилові Кушніру, який на той час був церковним старостою (титарем) Успенського храму.

Але Гдишицькі пустили чутку, що Данило все вкрав, і донесли Смілянському губернатору Венті. Данила закували в кайдани і посадили до в’язниці Смілянського замку. Це сталося 1766 року.

Звільнити або викупити церковного старосту в селян не вийшло. Єдиною умовою, за якої Данилові обіцяли свободу, був перехід у католицизм.

Але той рішуче відмовився і закликав триматися православної віри, що прийшла до нас від діда-прадіда. Тоді Данила зажадали стратити.

Для публічної страти під Вільшаною, з метою налякати народ, зігнали населення із сусідніх сіл. Спочатку старості підпалили руки, а потім обезголовили. Тіло мученика поляки також спалили, а голову виставили на палі.

Місцеві жителі поховали останки, а згодом викрали голову мученика і поховали її в Переяславському кафедральному Свято-Вознесенському монастирі. Через деякий час останки Данила Кушніра з Вільшани перепоховали до Млієва.

Тарас Шевченко увічнив образ церковного старости у своїй поемі “Гайдамаки”. 1996 року Данила Мліївського зарахували до лику святих.

Про що говорять прикмети на 29 липня

За прикметами дня судять, якою буде погода незабаром і майбутня зима:

вранці тепло – день буде погожий і сонячний;
туман сьогодні – до багатого врожаю зернових;
почався сезон дощів, але на вулиці тепло – буде багато грибів;
багато грибів і ягід у лісі – до холодної і довгої зими.

У народному календарі 29 липня – свято Калинів день, яке прозвали так на честь мученика Калиника (III-IV століття), пам’ять якого також звершується цього дня. Назву пов’язували не тільки зі святим мучеником, а й калиною – якщо вона дозрівала, то її починали збирати.

Що не можна робити 29 липня

29 липня, як і будь-яке інше свято, церква не схвалює лихослів’я, злоби, заздрості та жадібності, виступає проти помсти, відчаю.

Народні прикмети дня не радять давати гроші в борг, в’язати або шити, працювати по господарству і в городі. Не можна сваритися з іншими людьми, особливо з рідними та близькими.

Що можна робити 29 липня

Данило Мліївський вважається покровителем Черкаського краю. До святого звертаються в молитвах із проханнями зміцнити віру, дати здоров’я і сил винести життєві негаразди.

За народною традицією сьогодні йдуть до лісу по ягоди та гриби. Вважається, що в Калинів день потрібно притулитися до стовбура калини – щоб бути сильним і здоровим.

29 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анатолій, Олексій, Данило, Костянтин, Кузьма, Михайло, Микола, Богдана, Серафима.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *