Поради медика щодо дій у разі виявлення укусу кліща…

В літню пору року усі ми полюбляємо поласувати смаженим шашликом на природі, у лісі, чи біля водойми. Однак, часто повернувшись з відпочинку, через деякий час ми можемо виявити неприємний сюрприз, а саме укус кліща.

«Наявність кліщів в екосистемі нашого регіону не є причиною відмовлятися від прогулянок на природі. Для захисту від комах використовуйте репеленти та вдягайте закритий одяг», – розповідає керівник станції «Стрий» Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф Тарас Кушнір.

“Кліща можна видалити у побутових умовах самостійно. Для цього захопіть його щонайближче до шкіри медичним чи косметичним пінцетом і обертовими рухами проти годинникової стрілки викрутіть комаху. Іноді у шкірі може залишитися фрагмент голівки кліща, з чим слід звернутися до травмпункту найближчого лікувального закладу. Якщо кліщ розміщується на статевих органах, зверніться до травмпункту відразу”, – наголошує лікар.

Медик зазначає, що не потрібно приймати жодних медикаментів після укусу кліща, необхідне лікування може призначити тільки лікар. Пам’ятайте, що про укус можна повідомити сімейного лікаря, але у його робочий час. Надалі пильно спостерігайте за місцем укусу на предмет появи кільцеподібного почервоніння, що є ознакою хвороби Лайма і потребує звернення до лікаря, – радить лікар.

Захворювання, що можуть викликати укуси кліща:

Кліщ може триматися на тілі людини чи тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найнебезпечніші з них:

  • Хвороба Лайма;
  • Гранулоцитарний анаплазмоз;
  • Моноцитарний ерліхіоз;
  • Крим-Конго геморагічна гарячка;
  • Геморагічна гарячка з нирковим синдромом;
  • Туляремія.

Медик зазначає, що першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість.

Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.

Джерело:bbcccnn.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *