Так в чому ж насправді шкода чіпсів?
Чіпси – це ніщо інше як суміш вуглеводів і жиру з додаванням солі, барвників і замінників різних смаків.
Через високий вміст вуглеводів (крохмалю) і жиру чіпси дуже калорійні.
100 г чіпсів містять 510 кілокалорій, а це майже половина денної норми для дитини. Ось чому чіпси сприяють ожирінню.
Чіпси дуже солоні, а надлишок солі заважає нормальному росту кісток, порушує обмін речовин і може викликати набряки і проблеми з серцем. Гіпертонікам чіпси їсти взагалі протипоказано: похрустівши чіпсами гіпертонік може отримати стрибок артеріального тиску.Справа в тому, що основний компонент солі – натрій – має властивість утримувати воду: одну його молекулу оточує відразу 400 молекул води! А коли серцю треба перекачати по судинах більшу кількість рідини, ніж зазвичай, тиск у людини підвищується.
А жири, що містяться в чіпсах, вкрай небезпечні для здоров’я, так як мають канцерогенну дію, тобто здатність викликати рак. Жири, що містяться в чіпсах, – це так звані гідрогенізовані жири. Таким жиром є, наприклад, маргарин. Адже чіпси смажать не на корисній рослинній олії, а на технічному жирі. Такі жири сприяють збільшенню рівня холестерину в крові і підвищують небезпеку виникненя атеросклерозу, інфаркту та інсультів навіть в юному віці, хоча раніше ці хвороби вважалися виключно віковими.
Вітамінів і мінеральних речовин (не кажучи вже про корисну клітковину) в чіпсах немає взагалі.
Тепер ви розумієте, чому чіпси недавно заборонили продавати в шкільних буфетах нашої країни? Не піддавайтеся закликам реклами і не купуйте чіпси – здоровіше будете!
Джерело:zyttia.org