13 сеpпня. Яке cьогодні свято. Що потpібно зpобити до заxоду cонця

Яке церковне свято відзначають 13 серпня за новим і старим стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

13 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Максима Сповідника. У народі день так і прозвали – Максим-сповідник. Розповідаємо про традиції та прикмети 13 серпня.

13 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

13 серпня за новим церковним календарем (26 серпня за старим) – день пам’яті преподобного Максима Сповідника, який прославився як противник єресі.

Максим народився в VI столітті, в Константинополі і походив зі знатної родини. Він отримав гарну освіту, виховали його в християнських традиціях. Тим часом на престол зійшов імператор Іраклій, який поставив Максима своїм першим секретарем за його чесноти й освіченість. Але через три роки Максим вирішив піти зі служби, щоб присвятити себе служінню Господу.

Спочатку він вирушив у монастир Богородиці в Хрисополі, недалеко від Константинополя, де став ченцем, а згодом і ігуменом монастиря. Опісля ігумен Максим переїхав до Георгіївського монастиря в Кизику. Там він написав свої перші твори про молитву, безпристрасність і милосердя. 626 року, коли на Константинополь напали перси і варвари, Максиму довелося переїхати на острів Крит, а потім на Кіпр і в Карфаген. Там він познайомився з преподобним Софронієм, і вони разом стали на захист християнства проти єретиків.

За це й потрапили під гоніння. Коли імператором став Констант II, Максима судили як державного злочинця, і 655 року відправили на заслання до Фракії. У 662 році відбувся ще один суд – цього разу преподобного заслали на Кавказ, там він і помер.

Преподобний Максим Сповідник залишив велику богословську спадщину, у своїх працях він давав пояснення важких місць зі Священного Писання, а також викладав православне вчення про Божественну сутність та іпостась, про Боговтілення і про обоження людської природи.

Про що говорять прикмети на 13 серпня

За погодою цього дня можна дізнатися, якими будуть вересень і зима:

сильний вітер розібрався – вересень буде з дощами;
день тихий і безвітряний – скоро буде негода;
листя на березі вже почало жовтіти – чекай скоро заморозки;
спекотний день видався – зима буде морозною, а якщо прохолодний – то теплою.

У народному календарі 13 серпня – свято Максим-сповідник. Народне свято 13 серпня також відоме під назвами Євдокимів день, Євдокимове заговіння.

Що не можна робити 13 серпня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів’я, зла, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти в допомозі та милостині.

Заборонено бурхливо веселитися і розпивати алкоголь – триває Успенський піст. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Також вважається, що цього дня потрібно всіляко уникати конфліктів – якщо хтось починає лаятися, слід промовчати.

Що можна робити 13 серпня

Преподобного Максима Сповідника вважають покровителем студентів, богословів і проповідників.

До святого звертаються по допомогу в навчанні та зміцненні віри, просять про порятунок заблукалих душ. Преподобний наставляв: “Якщо злопам’ятствуєш на когось, молися за нього”.

У народі цього дня заведено просити прощення і відпускати образи – вважається, що якщо цього не зробити, то вони будуть терзати душу до самої смерті.

До заходу сонця необхідно винести з дому все сміття, щоб весь рік був благополучним.

13 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Василь, Костянтин, Максим, Микола, Євдокія, Ксенія.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *