20 серпня. Яке цеpковне свято сьогодні, що заведено pобити в чоловічий день

Яке церковне свято відзначають 20 серпня за новим і старим стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

20 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують пророка Самуїла. У народі день прозвали Самойлов. Розповідаємо про традиції та прикмети 20 серпня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

20 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

20 серпня за новим церковним календарем (2 вересня за старим) – день пам’яті пророка Самуїла.

Пророк Самуїл жив за 1146 років до Різдва Христового і був п’ятнадцятим і останнім суддею Ізраїльським. В ізраїльтян суддями називалися люди, які користувалися особливим авторитетом.

Ім’я Самуїл означає “випрошений у Бога” – його мати багато років молила про дитину і вирішила присвятити її Богу. У три роки Самуїла віддали на виховання первосвященику Іллі, а в 12 років хлопчикові було перше одкровення. Пророцтво збулося: філістимляни вбили 30 тис. ізраїльтян і захопили Ковчег Божий зі скрижалями Заповіту.

Після того, як Ілля помер, Самуїл став суддею Ізраїльським і під його впливом народ повернувся до Єдиного Бога. Тоді ж филистимляни повернули Ковчег і звільнили ізраїльські міста. У старості до Самуїла прийшли мудреці – просити призначити царя для Ізраїлю. Пророк помазав на царство Саула, першого царя Ізраїлю, але той був жорстокий, несправедливий і виявляв непослух Богові, і Самуїл викрив царя. Тоді ж пророк прихистив Давида від переслідувань Саула і пізніше благословив Давида на царство. Помер Самуїл у глибокій старості.

Церковне свято 20 серпня за старим стилем

За старим календарним стилем день пам’яті преподобних Пимена Багатохворобливого, Печерського і Пимена, ігумена, пісника Печерського.

Про що говорять прикмети на 20 серпня

За прикметами дня судять, якою буде осінь, зима і погода незабаром:

журавлі високо летять – осінь буде теплою;
хмари високі – день буде ясний;
сонце в тумані – до дощів;
багато горобини дозріло – восени буде багато дощів;
багато мишей у полях – до холодної зими.

У народному календарі 20 серпня – свято Самойлов день, яке вважалося чоловічим. Народне свято 20 серпня також відоме як Марини-Пімени, Маринин день.

Що не можна робити 20 серпня

20 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, заздрості та жадібності, помсти, а також відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня забороняють сьогодні стригти волосся і нігті та лаятися – це погана прикмета. Не слід також свататися і планувати весілля – день для цього несприятливий.

Що можна робити 20 серпня

Святий Самуїл вважається покровителем і захисником усіх чоловіків, пророкові також моляться про здоров’я, допомогу в навчанні, напоумлення і розв’язання суперечок.

У народі Самойлов день вважається чоловічим святом – традиційно для чоловіків накривають святковий стіл і дарують їм подарунки. Одна зі страв цього дня – смажена картопля з грибами, яку готують, щоб урожай був багатим, а зима – ситою.

20 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віктор, Максим, Тимофій, Володимир, Іван, Федір.

За старим стилем іменини святкують Олександр, Олексій, Афанасій, Василь, Дмитро, Іван, Михайло, Петро.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *