9 cерпня. Яке cьогодні cвято. Чим небeзпечний цeй день

Яке церковне свято відзначають 9 серпня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

9 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують апостола Матфія, учня Ісуса Христа.

У народі день отримав назву Зміїний. Розповідаємо про традиції та прикмети 9 серпня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

9 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше.

Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

9 серпня за новим церковним календарем (22 серпня за старим) -день пам’яті апостола Матфія.

Матфій народився в I столітті у Вифлеємі. З малих років він вивчав Закон Божий, наставником у нього був святий Симеон Богоприємець, який у всьому був прикладом для Матфія.

Коли Ісус Христос проповідував про прихід Царства Божого у світ, то Матфій разом з іншими приєднався до Христа і став його учнем. Спочатку Матвій був один із 70 молодших апостолів, але після того, як Юда зрадив Христа, він зайняв місце зрадника.

Після того, як на Матфія, як і на інших апостолів, зійшов святий дух, він почав проповідувати християнську віру різними мовами світу. Також від Бога апостол отримав дар чудотворення: Матфій міг зцілювати від хвороб, виганяти бісів і навіть воскрешати мертвих. Але так само, як і інші учні Христа, він зазнавав гонінь за свої проповіді. Легенда свідчить, що одного разу Господь зробив його невидимим для язичників. Але апостола все-таки звинуватили в недотриманні законів Мойсея – Матвій був засуджений до страти. Мощі святого, згідно з переказами, перебувають у храмі Святого Матфія в Трірірі (Німеччина).

Церковне свято 9 серпня за старим стилем

Раніше ми розповідали, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем – що можна і не можна робити в день пам’яті великомученика Пантелеймона, цілителя.

Про що говорять прикмети на 9 серпня

За прикметами дня можна судити, якими будуть осінь і зима:

вітер холодний дме – до сніжної зими;
ясний день видався – осінь буде погожою, а зима теплою;
дощ іде 9 серпня – тепла більше не чекай.

У народному календарі 9 серпня – свято Зміїний день. У народі кажуть, що цього дня не можна виганяти корів на пасовища – змії присмоктуються до вимені та випивають їхнє молоко і кров.

Також народне свято 9 серпня відоме як Матвіїв день.

Що не можна робити 9 серпня

9 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів’я, лайки, пліток, злості та заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі.

Триває Успенський піст – до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Народні прикмети дня не радять чимось хвалитися – у майбутньому можете це втратити, не варто розпочинати важливі справи, а також у жодному разі не можна йти до лісу – цього дня змії найнебезпечніші, вони виходять на полювання і стають дуже агресивними.

Що можна робити 9 серпня

У молитвах до святого Матвія, який володів даром зцілення, звертаються з проханнями допомогти в лікуванні різних хвороб.

У народі на Матвія вирушали на ярмарки – день вважається сприятливим для укладення угод і заробітку. Господині цього дня займаються заготівлею сушених яблук, груш.

9 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Антон, Григорій, Дмитро, Яків, Іван, Макар, Матвій, Петро, Ірина, Марія.

За старим стилем іменини святкують Іван, Клим, Макар, Микола, Пантелеймон.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *