31 липня. Яке cьогодні cвято, що не можна pобити пеpед Уcпенським поcтом, щоб не тpапилась бiда

Яке церковне свято відзначають 31 липня, заборони дня, у кого іменини.

31 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого Євдокима Каппадокіянина, покровителя сім’ї й домівки, а також відзначають передсвято винесення древ чесного і животворчого Хреста Господнього.

У народі день отримав назву Євдокимів день.

Про традиції та прикмети 31 липня – розповідаємо в матеріалі.

31 липня за новим церковним календарем (13 серпня за старим) – день пам’яті святого Євдокима Каппадокіянина.

Євдоким жив у IX столітті і жив у Малій Азії, в місті Каппадокія. Його сім’я була дуже знатною, а батьки були християнами.

Ще в юності Євдоким вирішив присвятити своє життя Богу, і дав обітницю безшлюбності. Він дбав про сиріт і бідних, допомагав вдовам. Знаючи про його чесноти, імператор Феофіл призначив Євдокима правителем Харсіанської області. Але, незважаючи на свій сан, він відсавався лагідним і справедливим.

Євдоким прожив коротке життя – він помер у 33 роки і знав про свою смерть. Коли прийшов час, він попросив усіх залишити його, щоб помолитися. За заповітом, його поховали в тому ж одязі, що він і був, а біля його могили стали відбуватися чудеса зцілення.

Пізніше мати Євдокима вирішила перепоховати сина в Константинополі – коли відкрили могилу, то виявили, що тіло святого нетлінне. З цієї причини місцеві жителі тоді не дали забрати святиню. Але святі мощі все-таки потрапили до Константинополя – їх перевіз один ієромонах. Поклали їх у церкві Пресвятої Богородиці, яку побудували батьки Євдокима.

***

31 липня за новим стилем відзначають передсвято винесення древ чесного і животворчого Хреста Господнього – це день перед великим святом. У богослужіння 31 липня входять молитви і піснеспіви, які присвячені події, що настає, – винесенню древ чесного і животворчого Хреста Господнього.

Передсвято може тривати і кілька днів, його мають дванадесяті свята (крім Вознесіння, П’ятидесятниці, Входу Господнього до Єрусалиму) та деякі інші.

Про що говорять прикмети на 31 липня

За прикметами дня дізнаються погоду:

павутина в повітрі літає – до тепла і сонця;

густий туман випав – до врожаю грибів, але якщо він швидко зникає – до ясної погоди;

бджоли зранку летять у поле – погода буде гарною;

вітряна погода – зима буде сніжною.

У народі 31 липня – свято Євдокимов день, або Євдокимове заговини. Із завтрашнього дня у вірян починається Успенський піст.

Що не можна робити 31 липня

31 липня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лихослів’я і лайки, виступає проти злості, заздрості та жадібності, помсти, відчаю.

Заборонено цього дня об’їдатися, пити алкоголь – перед початком Успенського посту потрібно очистити тіло і думки. Не можна на Євдокима відмовляти в допомозі бездомним – як людям, так і тваринам. Вважається, що якщо не відгукнешся на прохання, то чекай біди.

Що можна робити 31 липня

Євдоким Каппадокіянин вважається покровителем сімейного вогнища, тому у святого просять благополуччя і щастя для сім’ї та здоров’я для близьких.

День вважається дуже сприятливим для одруження. За старих часів цього дня відзначали Євдокимове заговини – 31 липня за новим календарем вважається останнім днем, коли дозволяється скоромна їжа. Тому на стіл зазвичай ставлять різносоли, готують страви з м’яса, риби та яєць і пироги зі всілякими начинками, але, як уже йшлося, їсти і пити потрібно в міру.

31 липня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Антон, Арсеній, Василь, Володимир, Георгій, Єгор, Єгорій, Євдоким, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій, Анна, Єлизавета.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *