Щoйно! Стала відoма cитуація на ЗАЕС! Щo це було?

Пожежа на ЗАЕС могла спалахнути через недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це пише АО “НАЕК “Енергоатом”.

Зазначається, що близько 20:00 11 серпня, на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання.

В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання.

“Порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано.

Вірогідна причина – недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні орками”, – пояснюють в “Енергоатомі”.

Градирня номер один знаходиться приблизно за кілометр від енергоблоків станції.

“Відомо, що рашисти використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. В машзалах станції вони розмістили військові автівки. Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС”, – йдеться в повідомлення.

Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії.

Водночас радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

“Використання рашистами атомної станції в якості військової бази наражає весь світ на загрозу катастрофи на ядерному обʼєкті.

Лише звільнення ЗАЕС і передача її єдиному легітимному оператору – Енергоатому, може гарантувати недопущення ядерної та радіаційної аварії, забезпечити її надійну та безпечну експлуатацію”, – резюмують в “Енергоатомі”.

На ранок 12 серпня пожежа на Запорізькій АЕС припинилася. Рівень радіації в нормі.

Пожежа на Запорізькій АЕС

Ввечері 11 серпня начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко заявив, що росіяни влаштували провокацію на окупованій Запорізькій АЕС – підпалили велику кількість автомобільних шин.

Пізніше президент Володимир Зеленський заявив, що попри пожежу на окупованій Запорізькій АЕС показники щодо радіації в нормі. Він додав, що Україна очікує реакції світу та МАГАТЕ на подію.

Станом на 22:30 неділі, 11 серпня, змін радіаційного стану в районі ЗАЕС не зафіксовано, радіонуклідів техногенного походження не виявлено.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *