На Львівщині є 17 релігійних громад, які підпорядковуються Московському патріархату…

На території Львівської області станом на 20 серпня 2024 року є 17 релігійних громад, які підпорядковуються Московському патріархату.

Про це повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький, пише Суспільне.

“Від початку повномасштабного вторгнення Рoсії в Україну у нашій області 37 релігійних громад розірвали зв’язки з країною-агресором: 24 громади перейшли у ПЦУ, а 13 – ліквідувалися за зверненням представників тих самих громад. Станом на сьогодні ще є зареєстровані релігійні громади, які підпорядковуються Мoсквi, їх 17”, — зазначив Максим Козицький.

У вівторок, 20 серпня, Верховна рада прийняла в цілому законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій. Згідно з ним російська церква в Україні має припинити свою діяльність. За документ проголосували 265 народних депутатів.

Що передбачає закон

Закон про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, яка здійснює агресію проти України, тобто — Росією.

Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з Російською православною церквою, будуть перевірятися відповідною експертною комісією. Її має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення — ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Раніше, в ефірі телемарафону, спікер парламенту Руслан Стефанчук розповів, що релігійним організаціям після рішення комісії дадуть 9 місяців, щоб порвати зв’язки з Росією.

Якщо зв’язки з країною-агресором не будуть припинені, ДЕСС подасть на цю конкретну юридичну особу позов до суду, який і матиме право ухвалити рішення про заборону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *