22 серпня. Яке сьогодні свято. Три суворі заборони цього дня

Яке церковне свято відзначають 22 серпня за новим  стилем, заборони цього дня, у кого іменини.

22 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують мучеників Агафоника, Зотіка, Феопрепія (Боголєпа), Акіндіна, Северіана, Зінона та інших.

22 серпня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

22 серпня за новим церковним календарем (4 вересня за старим) – день пам’яті мучеників Агафоника, Зотіка, Феопрепія (Боголєпа), Акіндіна, Северіана, Зинона та інших.

Агафонік жив у IV столітті, був вихідцем зі знатного роду і з юних років вирішив присвятити своє життя служінню Христу. Це були часи, коли християни зазнавали страшних гонінь. Агафонік володів мистецтвом риторики і багатьох язичників переконав прийняти християнську віру.

До імператора Максиміана, який на той час був правителем, дійшли чутки, що в Нікомідії язичники масово стають християнами. Тоді Агафоника було наказано схопити, разом із ним заарештували його сподвижників – Зотика, Феопрерія, Акіндіна, Северіана, Зінона та інших. Після тортур їх відправили у Фракію – на суд до імператора. Акіндін, Зотик і Феопрепій, а також Северіан були настільки змучені, що не змогли витримати шляху і їх убили. Агафонік Нікомідійський постав перед судом, який присудив його до страти.

Мощі великомученика перебувають у Константинополі, в церкві, яка була побудована на його честь.

Про що говорять прикмети на 22 серпня

За погодою цього дня судять, якою буде зима:

день сьогодні сонячний – осінь буде теплою, а така погода простоїть ще 4 тижні;
холодно і волого – до ранньої і морозної зими;
мало грибів, але багато горіхів – зима буде сніжною і з морозами;
павутина літає високо – до холодної зими.

У народі 22 серпня – свято Агафон. Вважається, що на Агафона пустує дух лісу, тому опинитися в лісі сьогодні – погана прикмета. Ми також розповідали, яке сьогодні свято в народному календарі, звичаї та заборони цього дня.

Що не можна робити 22 серпня

22 серпня церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, заздрості та жадібності, помсти, а також відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня попереджають, що сьогодні небезпечно йти до лісу – можна заблукати, не радять починати нову справу або говорити про свої плани – не збудуться, а також вирушати в далеку дорогу.

Що можна робити 22 серпня

У молитвах до святого Агафоника звертаються з проханнями зміцнити віру і дати сили протистояти життєвим обставинам, захистити від зла і невірних помислів.

Вважається, що в день Агафоника потрібно зробити якомога більше добрих справ – добро повернеться в трикратному розмірі.

22 серпня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Аріадна, Афанасій, Василь, Гавриїл, Іван, Іларіон, Ісаакій, Макар, Михайло, Федір, Фелікс.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *