Будьте уважні! В Україні в популярний продукт додають миючі засоби: підробку на смак не відрізнити

Заготівельники і продавці молока в Україні часто вдаються до фальсифікації продукту шляхом додавання в нього мийних засобів. Такий метод запобігає скисанню і підвищує вміст жиру.

Про це розповів керівник Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський в ефірі програми «Споживач має право» на телеканалі «Україна 24».

Він наголосив, що виробники молока не є фальсифікаторами, це вигідно тільки заготівельникам і продавцям.

«Мета – збереження нативних властивостей, а саме кислотності, для чого використовуються сода і мийні засоби, щоб молоко не було кислим. На смак це через невелику кількість речовин не відчувається, рецептори не можуть відчути, і люди купують це як звичайне молоко», – розповів Чагаровський.

Більше мийних речовин, зазначив він, додають, коли здають молоко на промислову переробку. Вони є поверхнево активними речовинами, які показують наявність більшої кількості жиру в молоці, обманюючи методику, за допомогою якої визначають жирність продукту.

«Матеріально-фінансові розрахунки йдуть залежно від того, який жир. Тому заготівельники-фальсифікатори додають пральний порошок для того, щоб підняти вміст жиру в молоці. На підприємствах, які займаються розливом і переробкою молока, йде знезараження перекисом водню, тому там потрапляння мийних засобів неможливе», – пояснив експерт.

Нагадаємо, за підсумками чотирьох місяців 2021-го року в Україні було вироблено 2 млн 519,3 тис. т молока, що на 5,2% менше порівняно з 2020 роком, коли за 4 місяці виробили 2 млн 656,6 тис. т. Водночас промисловий сектор майже не втратив позицій. ТОП-5 областей за обсягом виробленого промисловими фермами молока:

Полтавська – 130,8 тис. тонн;

Черкаська – 97,4 тис. тонн;

Харківська – 81,0 тис. тонн;

Чернігівська – 80,0 тис. тонн;

Київська – 74,5 тис. тонн.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *