Чому подорожчали яйця в Україні та що буде з цінами до кінця року: коментар експерта
Восени 2024 року ціни на яйця різко підскочили, викликавши тим самим занепокоєння у громадян.
Факти ICTV запитали в аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопки, чому яйця подорожчали у 2024 році та що буде з цінами до кінця року — читайте коментар експерта в матеріалі Фактів ICTV.
Чому подорожчали яйця восени 2024
Аналітик УКАБ Максим Гопка розказав, що, традиційно, влітку ціни на яйця нижчі через вищу пропозицію і необхідність швидко реалізувати продукцію. Водночас восени ціни зростають.
— Наразі середня ціна для кінцевого споживача становить 58,2 грн/десяток, що на 22% менше, ніж рік назад. До кінця року ціна може зрости ще на 10%, — каже експерт.
Так чому ж ціни на яйця так зросли?
Однією з причин подорожчання яєць є зростання собівартості виробництва:
- подорожчання кормів — ціни на фуражну пшеницю зросли, кукурудза та соняшниковий шрот також подорожчали, що впливає на вартість утримання птиці;
- витрати на енергоресурси — вартість електроенергії зросла, а з настанням холодів збільшується й споживання електроенергії задля забезпечення комфортного середовища тваринам, а також додаткові витрати на підсвітку у зв’язку зі скороченням світлового дня.
— Крім цього, маємо сезонний фактор, зокрема зменшується пропозиція від домогосподарств, яка є стабільно високою з травня до вересня, — підкреслив Максим Гопка.
Хоч промислове виробництво яєць в Україні повернулося на довоєнний рівень, але попит і витрати тиснуть на ціноутворення.
За січень-вересень 2024 року виробництво яєць зросло на 2,1%. Підприємства змогли наростити виробництво на 7,4%, а господарства населення зменшили виробництво на 3%.
Аналітик УКАБ навів порівняльна таблицю, як змінилися ціни за рік у різних виробників яєць.
Ціни на яйця в Україні продовжать зростати в осінньо-зимовий період через додаткові витрати на обігрів, освітлення, але стабілізуються навесні, коли пропозиція збільшиться, каже експерт.