Влада під тиском західних союзників та своїх військових: Мобілізація до 25 років – кого з молоді можуть відправити на фронт

Побажання партнерів
Народні депутати запевняють, що ініціатив до зниження призовного віку, а, відповідно і можливості мобілізувати тих, кому ще не виповнилося 25 років, – немає. Це питання навіть не обговорюється на рівні Верховної Ради, і таку ідею не висловлюють представники Генштабу ЗСУ.

“Але це питання періодично порушують наші партнери, які надають допомогу. Вони вважають, що вік 18-25 найбільш оптимальний та ефективний для того, щоб громадяни в силу своїх фізичних та психологічних якостей могли активно воювати. Втім, на рівні нашої держави, на рівні виконавчої та законодавчої влади – жодних подібних ініціатив немає”, – зазначив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час брифінгу. Главком.

Нагадаємо, що у квітні 2024 року президент Володимир Зеленський підписав закон №9281 “Про військовий обов’язок і військову службу”, який знизив призовний вік з 27 до 25 років. До речі, в парламенті цей документ ухвалили ще 30 травня 2023 року – відтоді він очікував підпису глави держави.

Правова колізія
Окрім зниження призовного віку на строкову службу, встановлено, що призов під час воєнного стану – не відбувається. Тому чоловіків до 25-літнього віку не повинні залучати до лав ЗСУ. Проте кількох категорій українців це не стосується.

Якщо точніше, то є три категорії чоловіків віком до 25 років, які можуть бути мобілізовані. В Українському центрі захисту прав людини зазначають, що це:

– військовозобов’язані, які не досягли 25 років, але проходили військову кафедру, є офіцерами запасу і зараз не навчаються на магістратурі;

– військовозобов’язані, які раніше відслужили строкову службу (не враховуючи останню демобілізацію строковиків, яких рік не будуть мобілізовувати);

– особи, які приписувались до призовних дільниць за старим законодавством і їм встановили статус непридатних до військової служби в мирний час, або обмежено придатних у воєнний час (вони теж є військовозобов’язаними).

Отже, третя категорія чоловіків віком від 18 до 25 років, які не мають військової служби та кафедри і які до ухвалення нового закону про мобілізацію, який скасував статус “обмежено придатний”, були визнані непридатними до військової служби в мирний час і обмежено придатними у воєнний, зараз можуть бути мобілізовані. Тобто тепер, до 4 лютого 2025 року, їм необхідно пройти ВЛК. І якщо їх визнають придатними, то можливо і мобілізують.

Після проходження ВЛК ті, хто був обмежено придатним, отримують такі висновки лікарів:

– придатний до служби;

– придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових навчальних закладах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

– непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку;

– тимчасово непридатний – необхідне лікування;

– непридатний до військової служби з переоглядом стану здоров’я через 6-12 місяців.

За словами очільниці організації, ексомбудсмана Людмили Денісової, існує правова колізія, через яку ті, хто не служив, не має військово-облікової спеціальності і не був визнаний обмежено придатним, до 25 років не можуть бути мобілізовані, а чоловіки з проблемами зі здоров’ям, які були раніше визнані обмежено придатними – можуть.

Що вирішать депутати
Тим часом у парламентському комітеті нацбезпеки, оборони та розвідкипідготували законопроект, який має заборонити мобілізовувати усіх чоловіків у віці до 25 років.

Народний депутат Соломія Бобровська заявила, що Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки розглянув колізію, яка виникла після ухвалення законопроекту про мобілізацію – повідомляє Судово-юридична газета.

“При підготовці законопроекту це питання упустили, і тепер маємо ситуацію, що здорові хлопці, яким по 25 років – не підлягають призову, а обмежено придатні у воєнний час, непридатні в мирний час – підлягають мобілізації. Логіка відсутня, закон сам формує нерівність і несправедливий підхід”, – додала депутат.

А в понеділок, 5 серпня, комітет Верховної Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав законопроєкт № 11379-д щодо надання відстрочки від призову військовозобов’язаним до 25 років.

Цей законопроєкт, як повідомивнародний депутат Олексій Гончаренко у Telegram, розробили на базі його проєкту закону №11379, зареєстрованого 24 червня. Документ мав на меті прибрати колізію, через яку чоловіки до 25 років, які не проходили військову службу і не навчалися на війській кафедрі, але були визнані обмежено придатними, можуть бути мобілізовані.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що відповідно до чинної редакції закону “Про мобілізацію” військовозобов’язані до 25 років, що пройшли базову загальновійськову підготовку, не підлягають призову. Однак що робити з тими, хто цю підготовку чи службу не проходив – не визначено.

Законопроєкт 11379-д, підтриманий комітетом, передбачає заборону мобілізації обмежено придатних у віці від 18 до 25 років та тих, хто не пройшов строкову службу або хто не вчився на військовій кафедрі. У документі також йдеться про право на звільнення цих категорій чоловіків, якщо їх уже мобілізували. Далі все залежить від того, яким буде результат розгляду цього документу Верховною Радою. А також – що скажуть про цей законопроєкт у Міністерстві оборони.

Нагадаємо, що проєкт закону №11379, який згадує його автор Гончаренко, Міністерство оборони не підтримало, вважаючи, що права тих, кому ще не виповнилося 25 років, і так достатньо захищені. Але випадки, коли ТЦК вже під час дії нових мобілізаційних правил залучають до війська молодих людей, які ще не досягли 25 років та ніколи не служили в строковій армії і не навчалися на військовій кафедрі, є непоодинокими і вже викликають небажаний резонанс у суспільстві, зазначає Главком.

Галина Гірак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *