З 29 пaчoк мaслa в Україні 20 – підробка. Оcь пoвний список виробників, які пiдрoбляють мaслo і тих чий продукт бeзпeчнo їсти…

Серед молочних продуктів вершкове масло найбільш часто підробляють. Причина криється в його природі: в ньому дуже багато жиру на відміну від сметани, сиру і сирів, і тим паче, молока.

За матеріалами – Центр Экспертиз ТЕСТ.

У тестуванні взяли участь 29 зразків вершкового масла:
3+3 корови
Апрель
Богодухівське
Брест Литовск
Воложинское
Волошкове поле
Всесмак
Галичина
Гомель-продукт
Здорово
Матвієнко ПП
Метелик
Молокія
Миколаївмолпром
Нота смаку
Пан коцький
Подільське
Поліська сироварня
Полтавський смак
Попільнянське
Радимо
Самбірське
Сіверянка
Справжнє
Староконстантиновский завод
Токмак-молоко
Традиційне
Харківське
Чертков
Молочний жир – найдорожчий компонент, тому його в маслі замінюють іншим. Це можуть бути:

пальмова і кокосова олія, оскільки при кімнатній температурі вони не рідкі, а тверді;
маргарин і гідрогенізовані жири;
тваринні жири;
суміші їх перерахованих компонентів.
За законодавством України додавати будь-які жири, крім молочного, в вершкове масло не можна. Якщо продукт випускається з іншими жирами, то це вже спред або маргарин в залежності від їх кількості. Крім того, правдива інформація про склад – одна з ключових вимог законодавства щодо маркування. На жаль, вимоги ці часто порушуються, що підтверджують регулярні дослідження Центру Експертиз “Тест”. Це дослідження не стало винятком.

З 29 перевірених марок продукції лише 9 виявилися справжнім вершковим маслом, 20 зразків – фальсифікатом. Тобто практично 70% продукції, що продається під виглядом вершкового масла, це фальсифікат!

Відео дня:

Для дослідження масло купували в різних регіонах країни і за зовсім різною ціною: від 15 до 40 грн за пачку в 200г. Відносно вартості і якості в вершковому маслі простежується чітка тенденція: чим воно дешевше, тим більша ймовірність купити фальсифікат. Чим дорожче продукція, тим більший шанс, що вона буде справжньою.

Серед фальсифікованої продукції найбільш дешеві зразки – це “3 + 3 корови” з ціною 16 грн за пачку і ПП Матвієнко, пачка якого коштує 15 грн. Тому, якщо бачите продукт з настільки підозріло низькою ціною, краще проходьте мимо, не купуйте.

Також в дослідженні були три масла з Білорусі. Така продукція користується популярністю, але на цей раз похвалитися високою якістю не змогла. “Брест Литовський”, “Воложинської” і “Гомель-Продукт” виявилися фальсифікатом. Чи справді це оригінальна продукція з Білорусії, чи підробка під відомі торгові марки цієї країни, не відомо. Але цей факт підтверджує, що не можна сліпо довіряти всьому, на чому написано “білоруське”.

Повний список фальсифікованої продукції, на етикетках якої було написано “Вершкове масло” і був зазначений ДСТУ 4399: 2005 (в Білорусі свій стандарт), а насправді в складі було виявлено від 60 до 97% замінників молочного жиру:

Фальсифікатори:
3+3 корови”
“Апрель”
“Богодухівський молзавод”
“Брест Литовск”
“Воложинское”
“Всесмак”
“Гомель-продукт”
“Метелик”
“Миколаївмолпром”
“Нота смаку”
“Пан коцький”
“Подільське”
“Поліська сироварня”
“ПП Матвиенко О.В”
“Самбірське”
“Сіверянка”
“Справжнє” (Турківський маслозавод)
“Староконстантиновский молочный завод”
“Токмак-Молоко”
“Традиційне” (Рихальский завод сухого молока)

Справжнє масло:
“Волошкове поле”
“Галичина”
“Здорово”
“Молокія”
“Полтавський смак”
“Попільнянське”
“Радимо”
“Чертков” (розвісне)
“Харківське”

Поради, як купити справжнє вершкове масло:
Купувати продукцію великих, відомих брендів, які широко представлені в торговельній мережі.
Звертати увагу на ціну: занадто дешевий продукт не може бути справжнім.
Купувати продукцію в супермаркеті, магазині, де можна отримати чек і потім пред’являти претензії.
Звертати увагу на консистенцію продукту: якщо масло з холодильника і тим більше морозильної камери м’яке, то це або фальсифікат, або продукт, який зберігають неправильно. Обидва варіанти можуть нашкодити здоpoв’ю.
Не купувати вершкове масло в місцях стихійної торгівлі: під базарами, в підземних переходах якою б привабливою не була його ціна.

джерело

Ти ще не підписаний на наш Telegram? Швиденько тисни!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *